Refractometrele au fost concepute pentru testarea concentratiei solutiei electrolite din acumulatoare, solutiilor antiinghet respectiv ale diferitelor solutii de curatare. Prin indicarea procentajului masic sau indicelui de refractie se poate stabilii temperatura de inghet ale solutiilor
1.Refractometrul portabil:
Acest
aparat este utilizat in special pentru determinarea continutului de
substanta uscata si a continutului de zaharuri din
sucurile de fructe si legume, din vin si must. In acest mod se poate
aprecia gradul de maturitate a strugurilor, a sfeclei de zahar, se poate
calitatea si gradul de coacere a fructelor proaspete, etc. Refractometrul
portabil prezinta avantajul ca are scara gradata in
unitati de concentratie, astfel incat citirea este directa.Refractometrul
portabil este format din ocular, luneta, sistemul optic pentru
refractie si placuta presoare.
PRINCIPIU DE FUNCTIONARE:Pe prisma de refractie a refractometrului perfect curata si uscata se pun 1 – 2 picaturi din lichidul de analizat folosind o bagheta. Se acopera prisma cu placa presoare si se priveste prin ocular. Zona vizibila se prezinta impartita in doua suprafete, una de culoare alba si cealalta de culoare albastra, iar in partea centrala se observa scara gradata. La limita dintre cele doua zone se citeste pe scara gradata direct valoarea concentratiei cautate.
2.Refractometrul Abbé :
Componente:
1.
Ocular, marire optica 30X.
2.
Dispozitiv de deschidere/inchidere a
prismei.
3.
Oglinda reflectatoare.
4.
Intrare pentru masurarea
temperaturii apei de racire (daca este cazul).
5.
Intrare pentru luminarea prismei.
6.
Intrare pentru sistem de termostatare.
7.
Prisma superioara.
8.
Dispozitiv pentru controlul dispersiei.
9.
Dispozitiv de ajustare –masurare.
10. Buton
pentru compensarea culorii.
11. Intrare
pentru masurarea temperaturii probei cu termometrul digital.
12. Buton de
calibrare.
13. Reglajul
luminozitatii scalei de masurare
No comments:
Post a Comment